Επικοινωνία με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών: Ο έλεγχος και η ημέρα γονέων στο ΚΞΓ
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Parents Only τον Ιανουάριο 2005.
Ο έλεγχος
Έφτασε η ημέρα των ελέγχων! Αλήθεια, θυμάστε την αγωνία όταν ήμασταν μαθητές; Και πώς θα τους πηγαίναμε σπίτι…! Από την πλευρά του γονέα, πλέον, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα πράγματα. Ο έλεγχος, η βαθμολογία είναι ένα βασικό πρώτο βήμα στην ενημέρωσή μας για την πρόοδο του παιδιού μας στο κέντρο ξένων γλωσσών.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του παιδιού σε ένα κέντρο ξένων γλωσσών, θα προσκληθείτε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να λάβετε έναν ‘έλεγχο’. Ο έλεγχος θα περιέχει τουλάχιστον μια βαθμολογία ως προς την απόδοση του μαθητή στις βασικές δεξιότητες:
Προφορικά
Γραπτά
Κατανόηση Κειμένου
Ακουστική Δεξιότητα/Κατανόηση
Από εκεί και πέρα, και ανάλογα με την πολιτική κάθε κέντρου ξένων γλωσσών, μπορεί να εμπεριέχει περαιτέρω πληροφορίες, όπως συμμετοχή, επιμέλεια, απουσίες ή και μια πιο λεπτομερή εικόνα της προόδου και επιμέλειάς του, για παράδειγμα μπορεί να δίνονται βαθμολογίες των τεστ ή κουίζ που γίνονται στην τάξη, η ορθογραφία ή η απόδοσή του στη γραμματική. Η πολιτική του κάθε κέντρου ξένων γλωσσών ορίζει επίσης κάθε πότε θα δίνεται αυτή η γραπτή ενημέρωση και σε τι επίπεδο ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης που βρίσκεται ο μαθητής.
Καλό θα ήταν να επιδιώξετε να μιλήσετε με τον καθηγητή του παιδιού σας και τον υπεύθυνο του τμήματος. Είναι μία ευκαιρία να συζητήσετε την πρόοδο του παιδιού και να μάθετε πού μπορείτε να βοηθήσετε. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τον καθηγητή να μάθει για το μαθητή από εσάς, διευκολύνοντάς τον έτσι, ίσως, να βρει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης.
Ο έλεγχος που θα λάβετε είναι πιθανόν να περιέχει ορολογία που δεν είναι κατανοητή σε εσάς. Οι καθηγητές ή η διεύθυνση του κέντρου ξένων γλωσσών είναι πάντα στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουν σε οποιαδήποτε απορία σας.
Γενικά, θα ήταν καλό να ζητήσετε να ενημερωθείτε για την πολιτική του κέντρου ξένων γλωσσών είτε μέσα από τον οδηγό σπουδών του είτε προφορικά από τη διεύθυνση. Η πολιτική του κέντρου ξένων γλωσσών θα σας κατατοπίσει ακόμη και στο πώς κρίνεται η απόδοση του μαθητή και με ποια κριτήρια υπολογίζεται η βαθμολογία του.
Η ημέρα γονέων
Η ημέρα γονέων αποτελεί πλέον ‘must’ στα σύγχρονα κέντρα ξένων γλωσσών και αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να γνωριστεί καλύτερα ο γονέας με τον καθηγητή ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο του μαθητή αλλά και να ενισχύσει τον μαθητή στο σπίτι.
Τα περισσότερα κέντρα ξένων γλωσσών ανακοινώνουν την ώρα που ο καθηγητής θα δεχτεί τον κάθε γονέα ή τους γονείς συγκεκριμένων τμημάτων. Ανάλογα με την πολιτική κάθε κέντρου ξένων γλωσσών υπάρχουν ημέρες γονέων κάθε εβδομάδα, μήνα ή τρίμηνο με τη βαθμολογία τριμήνου. Όπως και να έχει, θα ήταν καλό να μη χάσετε την ευκαιρία να συζητήσετε για το παιδί σας. Το ραντεβού που θα έχετε με τον καθηγητή διαρκεί περίπου 10 -15 λεπτά λόγω πίεσης χρόνου, οπότε θα ήταν καλό να πάτε ΄διαβασμένοι΄, έχοντας προετοιμάσει μία λίστα με ερωτήσεις που θα θέλατε να του απευθύνετε. Καλό θα ήταν, επίσης, να δείτε τα βιβλία του παιδιού, τις καθημερινές του βαθμολογίες και επιδόσεις πριν τη συνάντηση. Αν διαπιστώσετε πως υπάρχουν περισσότερα θέματα προς συζήτηση σχετικά με την πρόοδο του παιδιού, μη διστάσετε να ζητήσετε επιπλέον ραντεβού, μεγαλύτερης διάρκειας, με τον καθηγητή ή/και τον υπεύθυνο σπουδών.
Τι να ρωτήσω;
Η ημέρα γονέων αποτελεί ευκαιρία να συζητήσετε τόσο την πρόοδο του παιδιού σας όσο και τη συμπεριφορά του στο σχολικό περιβάλλον, την κοινωνικότητά του και την κοινωνική του συμπεριφορά. Μπορείτε επίσης να συζητήσετε τρόπους ώστε να ενισχυθεί η επίδοση του μαθητή ή να καλυφθούν τυχόν ελλείψεις.
Δεν υπάρχουν ‘κανόνες’ σχετικά με το τι θα ρωτήσετε τον καθηγητή αλλά μία βασική λίστα ερωτήσεων θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
- Ποιες είναι οι δυνατότητες του παιδιού;
- Πού αντιμετωπίζει δυσκολίες και τι μπορώ εγώ να κάνω γι’ αυτό;
- Ποια είναι η συμπεριφορά του ως προς το μάθημα της ξένης γλώσσας;
- Ποια είναι η συμπεριφορά του ως προς τις εργασίες του; Δουλεύει αρκετά; Προσεκτικά;
- Ποια είναι η συμπεριφορά του μέσα στην τάξη; Συμμετέχει;
- Ποια είναι η κοινωνική του συμπεριφορά εντός και εκτός τάξης; Έχει φίλους; Συμμετέχει σε συζητήσεις στην τάξη;
- Πώς μπορώ να τον βοηθήσω με τη δουλειά στο σπίτι;
Αντιμετωπίστε την ορολογία
Συχνά συμβαίνει να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ορολογία διδακτικής τόσο γραπτά, όταν παίρνουμε τον έλεγχο, όσο και σε προφορικές συζητήσεις με τον καθηγητή. Αν ο καθηγητής που συναντάτε χρησιμοποιεί ορολογία που δεν κατανοείτε, πείτε το! Εκφράστε την απορία σας. Κανένας δεν κατανοεί όλη την επαγγελματική ορολογία του όλων των κλάδων. Εκφράστε του λοιπόν την απορία σας, θυμούμενοι πάντα πως μιλάτε για το παιδί σας, οπότε θα πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα για την επίδοση και συμπεριφορά του.
Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας
Εάν πιστεύετε πως ο εν λόγω καθηγητής κάνει σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά του, δείξτε την ευγνωμοσύνη σας, εκφράζοντας απλά τις ευχαριστίες σας για τη δουλειά του και την προσέγγιση του παιδιού σας. Κάθε επαγγελματίας χρειάζεται την ηθική αναγνώριση των κόπων του!
* Πατρίτσια Ανδριώτη, RSA CELTA, B.A, M.Ed
Τελείωσε τις σπουδές της στην Αγγλία, όπου και εργάστηκε σε πολυεθνικό εκδοτικό οίκο ως συντάκτης ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων. Υπήρξε συνιδιοκτήτης και διεύθυνε το εκπαιδευτικό τμήμα της εταιρείας hyphen, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και αξιολόγηση καθηγητών αγγλικής γλώσσας, καθώς και για την εκπαιδευτική οργάνωση κέντρων ξένων γλωσσών σε Ελλάδα Και Κύπρο. Διδάσκει την αγγλική γλώσσα και αρθρογραφεί στη διδακτική μεθοδολογία. Στην Κέρκυρα διευθύνει το Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Ανδριώτη.